LÉTAVÉRTESI MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA

posted in: Egyéb | 0

 

A hagyományokhoz híven 2015-ben is a Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény és az Irinyi János Kiállítóterem együtt rendezte meg a Múzeumok Éjszakáját. Központi témául ezúttal Létavértes települése és a történeti vármegyénk, Bihar jellegzetes tájegységének, Érmelléknek az értékeit választottuk. Az Irinyi Kiállítóterem a Helyi Értéktárba felvett helyi értékekhez aszfaltrajzversenyt, helyi alkotók munkáiból kiállítást, és kézműves-foglalkozást (képeslap készítése öltéses technikával) is kapcsolt.

A Rozsnyai Gyűjteményben a létavértesi falvédőket felsorakoztató Nagyanyáink tűvel írt üzenete c. tárlat mellett csak erre az éjszakára volt látható az érmelléki tájházakat, kiállítóhelyeket bemutató tablókiállítás. Az asszonyvásárai Kolokán Egyesület sátrában az Érmellék halait, vízi élőlényeit lehetett megtekinteni nem csak képeken, akváriumokban is. Kézműves pavilonunkban Bihar vármegye címerét készíthették el lemezdomborítás technikájával a kicsik és nagyok, illetve Nyéki Zoltán székelyhídi gyékényfonó mutatta be mestersége fogásait.

Az Érmellék és Létavértes ízeit az Irinyi Nyugdíjas Kör, illetve az Idősek Szeretetháza konyhája és a Létavértesi Szőlősgazdák Egyesülete segítségével kóstolhatták meg a látogatók. Színpadi fellépőink között voltak az Irinyi-iskolások tánccsoportjai, az érsemjéni Ezüstperje néptáncegyügyettes, illetve a Székelyhídi Férfikórus is, akik érmelléki szerzők nótáit hozták el a Múzeumok Éjszakája látogatónak. A színpadi programok sorát a Sárkánylányok tűztánca zárta.

A Rozsnyai Gyűjtemény Napelemparkjánál a Pircsike Kulturális Egyesület színjátszói kétszemélyes bohózatokat adtak elő, majd a pocsaji Sinka Miska és felesége, Gitta bihari népdalokat adott elő citerakísérettel. Késő estig szólt a zene: Budai Ador és Laci muzsikájára rophatták a látogatók.

Az „Éjszaka műtárgya” Létavértes város kulcsa volt, amelyet a színpad előtti tárlóban helyeztünk el.

A rendezvényen az Irinyi Kiállítóteremmel közös kvízjáték örvendett a legnagyobb népszerűségnek: a kiállítótermeket és a Múzeumok Éjszakája egyéb látnivalóit körbejárva lehetett megtalálni a helyes válaszokat a feltett kérdésekre. Az Adomán Mónika által felajánlott dekupázs technikával díszített tárgyak és a Rozsnyai Gyűjtemény ajándékcsomagjai mellett a fődíj a létavértesi Stefánia cukrászda által felajánlott csokoládétorta volt.

A program megvalósítását a közreműködőkön kívül a Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjteményi Kollégiuma támogatta.

Az Ér tv adása a létavértesi Múzeumok Éjszakájáról itt tekinthető meg.

Dr. Krajczárné Sándor Mária