NEMZETI NAP 2018

posted in: Egyéb | 0

50 fok Március idusán

-Nemzeti Nap a Rozsnyai Gyűjteményben

A Rozsnyai István Muzeális Gyűjteményben, Létavértesen a Nemzeti Nap keretében idén is megrendezésre került a már sokak által várva várt VII. Létavértesi Pálinkaverseny, és VI. Kalács- és Házikolbász verseny.
A rendezőktől néhányan megkérdezték, hogy rendben, hogy pálinka, kalács és kolbász verseny, de mért pont március 15-én, mért pont Nemzeti Napon rendezik? A dátumválasztás tudatos a szervezők részéről, hiszen úgy tartják, hogy ez egy szimbolikus ünnep, mert mindenki tudja, hogy annak idején 1848-ban a márciusi ifjak mi ellen harcoltak, de a mi generációnknak is harcolnia kell, no nem egy másik nép ellen, hanem a hagyományaink, kultúránk megtartásáért, a nagyszüleink- szüleink egykori tudásáért, hiszen hány huszonéves lány tud otthon kalácsot sütni, hány fiatal legény ismeri a kolbász készítés folyamatát, ill. a pálinkafőzés rejtelmeit. Úgy gondolják harcolniuk kell a fogyasztó társadalom ellen, hogy a mai fiatalok is tudják milyen az ünnepi asztalon a meleg, foszlós kalács illata, hogy tudjanak barátokkal pálinkázás közben egy jót beszélgetni és tudjanak a családdal közösen disznótoron kolbászt tölteni.
Az előző évekhez hasonlóan, érdekes mód a pálinkanevezések messze meghaladták a kalács, ill. kolbász nevezések számát. Tudják mennyi a segélyhívó szám? Így van, 112. Na idén ennél is több pálinkanevezés érkezett: 114 darab pálinkát hoztak a gazdák, hogy részt vegyenek a megmérettetésen 11 településről (Létavértes, Debrecen, Hosszúpályi, Berettyóújfalu, Székelyhíd, Hegyközszentmiklós, Érköbölkút, Margitta, Tóti, Nagykereki, Székelyudvarhely).
A neves zsűri tagjai (Gönczi Károly, Dr. Talabos Csaba, Zilahi Zoltán, Orosz Attila, Preku Gyula, Simon László) – igen nehéz feladat elé néztek, de derekasan helyt álltak. A délelőtti zsűrizés után egy szakmai előadás következett, „ Mi mennyi, mi ötven? címmel Gönczi Károly beszélt a magyar pálinka fokáról. Ezt követően eredményhirdetésre került sor, ahol a kalács – , ill. kolbász zsűri (Szima Sándorné, Guba Imréné, Szilágyi Katalin, Földes Mária, Kozmáné Nagy Nikoletta) néhány szóban méltatta, értékelte a beérkezett nevezéseket, majd a díjkiosztást pálinka, kolbász, kalács kóstolás zárta. A rendezvény Forradalmi Vacsorával folytatódott, ahol a kulturális műsort a Szeredás Népzenei Együttes és a helyi Cserebingó Néptánccsoport szolgáltatta, a finom étkeket a Vértesi Református Egyházközség Konyhája készítette.
A szervezők ezúton is köszönik a résztvevőknek a nagy érdeklődést, a zsűri és a segítők munkáját, a helyi vállalkozóknak a tombola felajánlásokat.
A VI. Létavértesi Kalácsverseny díjazottai: Arany – Szilasi Zsanett (csokis, kakaós csiga torta), Ezüst – Bárány Péterné (fahéjas kalács), Bronz – Balázs Judit (kakaós kalács)
A VI. Létavértesi Házikolbász verseny díjazottai: Arany – Pongor Gyula (sertés- csípős kolbász), Ezüst – Oláh Levente (sertés és kecskegida kolbász), Bronz – Ujvárosi Sándor és Tóth Béla (sertés), Fényes Szabolcs (vaddisznó kolbász)
A VII. Létavértesi Pálinkaverseny kategória győztesei: Vizelli Róbert (Irsai Olivér és gönczi barack pálinkával), Cseresznye Sándor (birs pálinkával), Pongor Gyula (Lepotika szilvapálinka), Kovácsné Krasznai Andrea (almaágyas diópálinka), Kovács Károly (fekete cseresznye), Juhász Attila (őszibarack), Barna Róbert (fekete ribizli és körte pálinkával) és innovatív arany minősítés Balla István (szemelt Medoc saját ágyon) részére.
33 darab Arany minősítés: Vizelli Róbert (Irsai Olivér és gönczi barack pálinkával), Cseresznye Sándor (Birs és Fekete Ribizli pálinkával), Antal Béla (őszibarack és Otelló borból készült pálinkával), Pongor Gyula (Lepotika szilva pálinka), Orosz Sándor (vegyes gyümölcs pálinka), Máté Ferenc (Körte és barack pálinka), Farkas László (Otelló szőlő), Kovácsné Krasznai Andrea (alma ágyas dió pálinka), Kovács Károly (Otelló szőlő és fekete cseresznye), Szűcs Lóránt (meggy és birs pálinkával), Szűcs András (erdei gyümölcs pálinkával), Hegedűs István (kajszibarack), Csontos János (körte), Juhász Tamás (faeper), Juhász Attila (őszibarack), Nagy Botond (Birs), Pongor Imre (dió), Kovács József (sárga muskotályos szőlő), Deák Sándor (narancs), Barna Róbert (barack), Barna Péter (gála alma és Irsai Olivér szőlő), Balla István (szemelt Medoc saját ágyon), Bárány Péter (dió), Béldi Lajos (törköly).

28 darab Ezüst minősítés: Tóthné Pongor Orsolya (szilva), Harcsa Imre Milán (cseresznye), Oláh János (körte), Tóth Attila (körte), Bede Imre (birs és csipkebogyó), Szűcs András (őszibarack), Ádám Ferenc (szilva), Kópis József (kajszi), Juhász Ernő (Irsai Olivér és őszibarack), Juhász Attila (fehér faeper), Lőrincz Anita (szőlő), Lőrincz János (szilva, kajszi), Beregszászi János (szőlő), Kiss László (kajszi), Lengyel Csaba (muskotály szőlő), Nagy Botond (meggy és vadcseresznye, prumusz, Irsai Olivér, pölöskei muskotály, szilva), Deák Levente (őszibarack), Tolvaj Ferenc (vegyes), Barna Róbert (birs), Barna Péter (szilva), Kiss Sándor (kajszi)
33 darab Bronz minősítés: Buda Tibor (szilva), Pongor Gyula (szilva), Orosz Sándor (kajszi), Bakó László (szilva), Harcsa Imre Milán (szilva), Szilágyi Sándor (alma), Bede Imre (sárgabarack), Deák Zsolt (törköly), Kovács Károly (alma), Ádám Ferenc (muskotály), Kópis József (őszibarack, cseresznye, törköly), Dajka László (körte), Dr. Farkas Dezső (birs), Lőrincz Anita (sárgabarack), Balla Ferenc (vegyes), Lőrincz János (meggy, dió, szőlő, borpárlat, törköly, őszibarack), Balla István (kökény), Beregszászi János (körte, kajszi), Nagy Zoltán (Irsai Olivér), Nagy Botond (kajszi, kökény), Pongor Imre (szilva), Kovács István (szilva), Pál Csaba (szilva), Kósa Andrea (szilva).