Fazekasok, fazekasközpontok

A korsótól a butelláig, avagy nem minden kerámiaedény váza, pláne nem köcsög. Ismerjük meg az egyes fazekasközpontok termékeinek jellemzőit! Játékos bevezető után önálló vagy csapatos felfedezőtúra az állandó kiállításban. Ajánlott korosztály: óvodás, 1–8. osztály, 9-12. osztály (hon- és népismeret, technika és életvitel, illetve rajz és vizuális kultúra tantárgyakhoz).

Kalota-szegelet

A gyűjtemény enteriőr egységével, a kalotaszegitisztaszobával ismerkedünk meg, lehetőségünk nyílik bepillantani a népi lakáskultúrába, különös figyelmet fordítva a festett bútorokra. A cifra láda, téka, sarokpad, asztal, forma-és színvilágának, tanulmányozása után a résztvevők a bútorok motívumkészletét használva, kis falapokra festhetik meg saját kompozíciójukat. Ajánlott korosztály: 1–8. osztály, 9–12. osztály (hon- és népismeret, technika és életvitel, történelem, illetve rajz és vizuális kultúra tantárgyakhoz).

Emlékül adom

A kiállításban szereplő kerámiákon, bútorokon található motívumok megismerése után, a tanult formák felhasználásával, továbbgondolásával készítjük el jelenkorunk képi ábrázolását egy papírtányér formára. Ajánlott korosztály: 1–8. osztály, (hon- és népismeret, technika és életvitel, történelem illetve rajz és vizuális kultúra tantárgyakhoz).