Egy délután, egy este, amikor bárki hőssé válhatott, ha „Huszárságom emlékére” címmel korabeli fénykép készült róla a Rozsnyai Gyűjtemény Galériájában, a Múzeumok Éjszakáján.

„Emlékezés a Nagy Háború Hőseire” –

Ezzel a címmel nyílt fotódokumentumokból és tárgyi emlékekből kiállítás 2016. június 25-én a létavértesi Rozsnyai István Muzeális Gyűjteménybe. A kiállítást először 2016 márciusában a debreceni Méliusz Juhász Péter  Könyvtárban mutatták be, majd a nagyváradi várban is, Múzeumok Éjszakája alkalmával.

Az egy évvel ezelőtt indult gyűjtést a Hajdú-bihari Napló és a Hajdú-Bihar Megyei Lovas- és Huszárhagyomány-őrző Sport és Kulturális Egyesület kezdeményezte. A cél az volt, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű anyag esetén ezekből 2016-ban, a román front megnyitásának centenáriuma alkalmából, a háború hőseire emlékezve kiállításon mutassák be azt. A felhívás a megye, sőt az ország határait is túllépte.

Fotódokumentumokat, tárgyi emlékeket ajánlottak fel: Mekler Anikó, Lukács Bence Ákos, Dr. Dalmy Dénes, Németh Árpád ill. a Méliusz Juhász Péter Könyvtár.

A debreceni Huszárbandérium a huszárok egyenruháinak, lovas felszereléseinek bemutatásával idézte meg a 100 évvel ezelőtti huszártörténelmet.

Ványai Gusztáv és fia, Ványai Márton nagyrábéi gyűjtők a Nagy Háborúhoz kapcsolódó tárgyakból hoztak kiállítási anyagot és vállaltak nagy szerepet a kiállítás megvalósulásában. Ezek a tárgyak a katonákkal együtt megjárták a harctereket. „Egy kulacs, ami ott volt a tarisznyában, és ki tudja milyen körülmények között oltotta gazdája szomját; egy evőcsésze, ami a harcok szünetében talán az otthoni étkezéseket idézte fel egy lövészárokban kuporgó katonában; vagy egy szurony, ami előbb-utóbb mindenkit visszaránt(ott) a valóságba – a katonaélet nem csak nótázásból és utazgatásból áll: a háború lényege bizony a másik ember elpusztítása. Ezek a tárgyak emlékművei egykori gazdáiknak, akik életük során olyan helyzetbe kerültek, amiről korábban fogalmuk sem volt; és talán legtöbbjük – ha túlélte egyáltalán – legszívesebben elfelejtette volna az egészet.”

A képeket és a tárgyakat 7 téma köré csoportosították a szervezők: bevonulás, hadtáp, csata előtt, ütközet, borzalom, emlékezet és Debrecen Hősei.

A kiállítást Karancsi Mátyás katonadalai, Rákóczi Ferenc szavalatai, majd Adorján Csaba köszöntője nyitotta meg.

A gyűjtés nem fejeződött be, most is várjuk a helyi, környékbeli településekről származó fényképeket, tárgyi emlékeket, hogy tovább bővüljön egy “Létavértes Hősei” című panellel a kiállítás.

A kiállításhoz kapcsolódóan Somogyi Sándor az I. világháborúról tartott képes előadást.

A kiállítás megtekinthető 2016 Október közepéig.