Egyszer volt, hol nem volt volt egyszer egy nagy mesemondó, aki 1859 szeptember 30-án Kisbaconban látta meg a napvilágot. Ő nem más, mint Benedek Elek, aki szívén viselte a magyar mese és mondavilág ügyét, akinek élete a népmese missziója volt, így nem véletlen, hogy 2005 óta e nagy  mesemondó  születésének évfordulóján ünneplik a magyar népmese napját.

Ehhez az ünnepnaphoz kapcsolódva a Létavértesi Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény és a Bihari Jurta tábor területén mesés családi napot tartottunk 2015. október 3-án. A rendezvény megnyitóján ismertették az interneten meghirdetett népmese kvíz nyerteseinek névsorát is, akik stílszerűen  egy-egy mesés könyvjutalommal gazdagodtak.

A Gyermeksziget óvoda szülői közösségéből alakult amatőr  színjátszó csoportnak  A Kisködmön  című előadása kellőképpen megadta a hangulatot az óperenciás mesetúrához. A népmesei fordulatok, a vidám, vicces jelenetek, a remek színészi alakítások, a szövegbe csempészett aktualitások nemcsak a legkisebbek, hanem szüleik arcára is mosolyt csaltak, így hangolódva a 12 állomásból álló nagy kalandra.

Az Óperenciás mesetúrára 18 csapat jelentkezett, akik tarisznyát a nyakukba akasztva vágtak neki a próbatételeknek.  Útjuk  során átkellet kelniük az Óperenciás tengeren, találkoztak az öreghalásszal, a megsérült kis kígyóval, az éhes koldus asszonnyal, az üveghegyen túl pedig a gonosz boszorka  és annak leánya várt a szerencsepróbálókra, majd a hétfejű sárkánnyal is megkellett küzdeniük, hogy visszaszerezhessék az elrabolt  Napot,  holdat és csillagokat. Céljuk a királyi palotában sírdogáló Világszép Fruzsina királykisasszony megvigasztalása volt, amely mind a közel 100 jelenlévőnek sikerült, s így egyúttal a szervezők arca is felderült.

Aki nem hiszi, járjon utána itt.