2016 február 26.-án került sor a Rozsnyai Gyűjteményben Gyönyörűné Erdei Judit szűrrátét-készítő népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere és tanítványai munkáiból rendezett időszaki kiállítás megnyitójára. A „ Szűrrózsa, szűrvirág…” címet viselő kiállítás anyaga egy rendkívül archaikus díszítési technikát, az ún. rátét díszítés sajátos formáját, a bihari térségre jellemző változatát mutatja be. A saját tervezésű és kivételezésű munkák között a szűrrátétes díszítményt megtaláljuk eredeti funkciójában, azaz az egykor hagyományos öltözet, a szűr díszítményeként, de ott találjuk a mai igényeinknek és elvárásainknak megfelelő lakástextíliák, használati tárgyaink és korszerű viseleteink díszítéseként is.

Megnyitó beszédében V. Szathmári Ibolya etnográfus elmondta, hogy ez egy olyan sajátos díszítési technika, mely ebben a formájában sehol máshol nem található meg, csak a bihari térségre jellemző. Elterjedése a varrógép megjelenésével egyidős.

A megnyitón Hortobágy melléki népdalokat énekelt a Gyönyörű család, valamint az Aranyos KoméDIÁKOK színjátszó csoport tagjai rövid jelenetben elevenítették fel a Kiteszik a szűrét- mondás jelentését.

A kiállítás április végéig tekinthető meg.

Az Ér tv összeállítása itt tekinthető meg.