Virtuális barangolás a Kárpát-medence népi kerámiái között

posted in: Egyéb | 0

A pandémia okozta helyzet következtében a Vértesi Református Egyházközség fenntartásában működő Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény több mint egy évig zárva tartott, elmaradtak a rendezvények, a családi- és gyerekprogramok, a nyári táborok, foglalkozások, és nem fogadhattunk látogatókat sem. Ezt az állapotot kihasználva a múzeum munkatársai az online térben szerették volna bemutatni az állandó kiállítást, mely a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg a „Virtuális barangolás Kárpát-medence népi kerámiái között” projekt címmel. A kiállítás a Rozsnyai Gyűjtemény weboldaláról (www.rozsnyaigyujtemeny.hu), illetve az alábbi linkről is elérhető: https://youtu.be/A8uGShplPwM.

Sokat gondolkodtunk a virtuális kiállítás összeállításánál, aztán olvasva a belsőépítészettel foglalkozó neves nemzetközi szaklap, a Frame újságírója, Peter Maxwell véleményét a virtuális kiállításokról, miszerint: „Egy oldal, ahol bélyeg méretű képekre kattintva megjelenik a műtárgy nagy felbontású képe, az nem virtuális kiállítás. Ez legfeljebb az online áruházak látványvilágának átültetése a múzeumok világába, és pláne nem egy valóságos kiállítás virtuális értelmezése.

E vélemény alapján arra jutottunk, hogy a gyűjtemény állandó kiállítását, egy személyes hangvételű tárlatvezetéssel mutatnánk be, a tárgyak legjobb ismerője, ifj. Rozsnyai István közreműködésével.

A kiállításhoz online játékok, kvízek is tartoznak, ahol A kiállítást követően a nézőket online játékokra invitáljuk, a helyes válaszokat visszaküldőket nyereményben részesítjük, ezzel is motiválva az érdeklődést.

Reméljük ez által, sikerült  a gyűjtemény roppant gazdag kerámia kollekciójának egy szeletét megismertetni a látogatóközösséggel és reméljük a virtuális élményszerzést követően elérjük, hogy személyes késztetést érezzenek a múzeumunk felkeresésére, most, hogy a vírushelyzet ezt lehetővé teszi.

A virtuális kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.