Farsang 2022

posted in: Egyéb | 0

Nálunk járt a Duna Tv Család-Barát magazin stábja 🙂

A Vértesi Református Egyházközség pasztorációs és diakóniai munkája mellett jelentős szerepet vállal az értékteremtő kulturális munkában is, hiszen az egyház fenntartásában működik, Létavértesen 2010-óta a Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény, melynek céljai a múzeumi tevékenységeken túl mutatnak.

Az intézmény megalapítása óta fontosnak tartja, hogy az évkörhöz, egyházi ünnepekhez kapcsolódó rendezvényeivel, kiállításokkal, családi napokkal és gazdag múzeumpedagógia kínálattal (pl.: Nemzeti Nap, Farsang, Húsvétoló, Szent-Márton-napi ludasságok, Szent-Dömötör-napi behajtási ünnep, Adventi bütykölde), megszólítsa a helyi gyülekezetet, az itt élő generációkat, családokat, szorosan együttműködve az egyházakkal, civil szervezetekkel, oktatási intézményekkel. Célja, hogy programjai által közvetítse a keresztény értékeket, a magyar kultúrát és a hagyományokat.

A járványhelyzet igen csak megnehezíti a munkájukat, de ennek ellenére próbálják, mint minden évben megrendezni programjaikat, a Farsangi Csinnadratta nevű farsangi szokásokat felelevenítő rendezvényüket 2022 februárjában tartották, igaz, hogy csak kis létszámú közönséggel, de annál családiasabb hangulatban.  Így nem is csoda, hogy a Duna tv Család-barát című műsorába is bekerült.

A rendezvény megvalósításában segítséget nyújtott a helyi Irinyi Nyugdíjas Kör lelkes csapata, akik finom, porcukros farsangi csörögefánkot készítettek az Irinyi János Általános Iskola 5. osztályosainak, akik múzeumpedagógiai foglakozáson vehettek részt, ahol farsangi álarcokat készítettek, illetve megismerték ehhez az időszakhoz tartozó népszokásokat is.

Úgy gondolják a muzeális gyűjtemény munkatársai, hogy a Farsang a magyar kultúra szerves részét képezi, így mindenképpen meg kell ismertetni a mai fiatal generációval, kiemelni a közösség formáló, alakító szerepét.